Προσεδαφίστηκε επιτυχώς το Starship της SpaceX του Έλον Μασκ

0
296

Το πρωτότυπο του πυραύλου-φορέα Starship της SpaceX πραγματοποίησε την Τετάρτη στα νότια του Τέξας, την πρώτη επιτυχή προσεδάφιση του, στη διάρκεια της τελευταίας δοκιμαστικής πτήσης του οχήματος εκτόξευσης επόμενης γενιάς.

“Είμαστε κάτω, το Starship προσγειώθηκε”, δήλωσε ο John Insprucker, μηχανικός SpaceX, κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης του SN15, όπως αναφέρει και η Wall Street Journal. Οι φλόγες συνεχίζουναν να βγαίνουν από τη βάση του πυραύλου μετά την προσγείωση αποτέλεσμα του καυσίμου που χρησιμοποίησε ο πύραυλος, είπε ο κ. Insprucker. Λίγο μετά την ολοκλήρωση ο Elon Musk, ο ιδρυτής της SpaceX έγραψε στο tweet πως η προσεδάφιση του συγκεκριμένου πυραύλου είχε επιτυχία.

Ήταν η πέμπτη προσπάθεια καθώς οι προηγούμενες τέσσερις ήταν ανεπιτυχείς. Στις τέσσερις προηγούμενες δοκιμές οι πύραυλοι είχαν εκτοξευθεί με επιτυχία και είχαν φτάσει σε υψόμετρο αρκετών μιλίων. Αλλά κάθε φορά, υπήρχαν προβλήματα κατά την προσγείωση ή μετά την πτώση του πυραύλου τα οποία οδηγούσαν σε εκρήξεις.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη για την ιδιωτική εταιρία δισεκατομμυριούχου Έλον Μάσκ στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός διαστημικού οχήματος πολλαπλών εκτοξεύσεων, για τη μεταφορά αστροναυτών, αλλά και μεγάλων φορτίων στο φεγγάρι, αλλά και στον πλανήτη Άρη. Υπενθυμίζεται πως η NASA ήταν αυτή που ανέθεσε πρόσφατα στο SpaceX την κατασκευή μιας έκδοσης Starship που θα μεταφέρει αστροναύτες στην επιφάνεια του φεγγαριού αργότερα αυτήν τη δεκαετία.

Το διαστημόπλοιο SN15 εκτοξεύτηκε από το πεδίο εκτοξεύσεων του SpaceX στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας, φτάνοντας στο μέγιστο προγραμματισμένο ύψος πτήσης των 10 χιλιομέτρων, ενώ στη συνέχεια, αιωρήθηκε στιγμιαία, πριν λάβει πορεία καθόδου, υπό στοιχεία αεροδυναμικού ελέγχου για την τελική προσεδάφισή του στη γη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here